Tuesday, September 25, 2012

Allahyarhamah Mek...

tepat jam 1.10 tgahri, saat zohor berkumandang pada 23 September 2012, mek Hjh Rahimah bt Yakob kembali ke rahmatullah..putus hubungan dunia antara seorang nenda dengan cucunya.. kenangan bersama sepanjang 29 tahun datang silih berganti..semuanya itu hanya mampu diiringi dengan air mata, sebak di dada, dan al-fatihah...Bahana kencing manis teramatlah menyakitkan.. sesiapa pun yg tengok mesti terasa sedih..kita hanya tengok dgn mata, rasanya kita tak menanggung... 19. 11. 1037 - 23.09.2012 = 74 tahun hayat di dunia..sebulan lebih lagi nk mencapai usia 75 tahun.. tiada kata yg kak mampu nk ucapkan , terima kasih untuk segalanya yg tidak terkira, minta maaf sekira ada salah silap...pemergiannya amatlah tenang, Ya Allah, damaikanlah, bahagiakanlah mek di sana, tempatkan beliau bersama2 orang soleh..ampunkan dosa mek n kami semua..tabahkan hati kami dlm menerima ketiadaan beliau di samping... bayangkan selama ni, mek duduk kt rumah je..kalau pergi, muka pertama yg kita tengok, mek, kalau sembahyag kat balaisoh, mek jugak kita cari utk salam..kini, semua tu jd kenangan...ayah mesti lagi terasa...balik baruh, mek ada duk tunggu...teman berbual pun mek la..teman berbincang pun mek la..teman nk jd pengulas drama bersiri indonesia jam 2.00 petang mek la...semua tu jd kenangan...

mek tak sempat tengok anak ke dua ngah yg bakal lahir sebulan lagi..begitulah, pergi satu generasi lahir 1 generasi..cicit tak sempat nk mengenal moyang dia..Insyirah sekarang memg kenal tp lepas ni mungkin dia akan lupa..mek selalu panggil insyirah dgn panggilan asyirah...adik wicha pun mek sempat riba masa lahir hari tu...bila teringat memori nk lahir adik wicha mesti nama mek takkan luput sebab mek yg susah hati sgt2 hari tu...masa dlm cuti bersalin insyirah pun, mek mesti dlm ingatan..sebab masa tu duk rumah mek...jd tukang masak berkebetulan bibik tak ada...syukur alhamdulillah segala yg terjadi..Aturan Allah adalah yg terbaik..paling bersyukur aku dpt pindah ke PKT sebab dekat n Allah bg peluang utk drive dgn selamat n jumpa buat kali terakhir..nilah antara hikmah yg tersembunyi... alfatihah...

AidilAdha bakal tiba...tiada lg tangan mek utk dicium, tiada lagi pelukan,tiada lagi tempat yg memg di spare kan utk memudahkan mek ibadah..tiada lg bauan bedak sejuk mek...barang2 harian mek sentiasa dlm ingatan, baju mek, kain sarung mek yg selalu pinjam, skaf kepala mek yg pelbagai jenis, kain smbhyg mek, sejadah mek, quran mek, tempat mek duduk, tempat mek tido, tongkat mek...semua tu dalam ingatan..al-fatihah...




Rindu yang amat....tiap kali naik rumah mek ada seseorang yang dicari... sebelum ni selalu tanya mek, "ayah mana.." sekarang tak boleh tanya ayah "mek mana"... sebak sgt2 masa tengok kubur mek..tapi datang satu kekuatan n terdetik dlm hati mek dah tiada..hati semakin tabah dan boleh menerima kenyataan yg teramat pilu..bila teringat, hati akan rasa terguris, sebak, air mata mula bertakung...Mek, kak rindu mek...al fatihah...


Wednesday, August 15, 2012

ceritera aku...

Assalamualaikum, lama sungguh tak bertamu di blog sendiri..mesti ada seseorang yang itu rindu menunggu post2 terkini..sori beb, tak dang...

Hari ni 15 Ogos bersamaan 26 Ramadhan, genap usia Adilha Darwisya 3 bulan dan pada 19 hari bulan ni usia Adriana Insyirah 18 bulan...juga hampir 8 bulan tinggalkan PUO...sekejap sungguh masa berlalu...

Alhamdulillah dipermudahkan Allah segala urusan...bila dikenang balik, setiap masalah yang datang sama ada di undang atau tak, Allah anugerahkan penyelesaiannya..ada yang cepat ada yang sedikit lambat..semua tu bila dimuhasabah balik adalah untuk menguji kita kan...tapi yelah, masa masalah tak selesai lagi, macam2 kita rasa..beratnya masalah tu..seolah2 tak nampak penyelesaiannya..sesungguhnya Allah Maha Penyayang...semua terjadi ada hikmahnya..Alhamdulillah...

Alhamdulillah..tahun ni dapat berterawih di surau n berjemaah lebih banyak dr tahun lepas coz duk kg ada orang jaga anak..yelah buat semana yang mampu janji jgn tinggal langsung...Bulan Ramadhan banyak keberkatannya..rugilah...teringat masa pregnant kat Insyirah dulu..berterawih n bertadarus al-Quran ngan ina sampai ke sudah..lagipun masa2 tu amat berharga, kerana kami tau lepas ni tak ada dah peluang tu...mana ada suami di sisi nak bagi isterinya duk rumah lain..kan..kan..

layan lagu raya jap...



lepas raya ni, aku tak duk bawah JPA dah..dah kena jadi Pegawai perhubungan n Latihan Industri... macam tak best je kijo gitu... tapi tak leh nak elak dah...terima jelah..ada hikmah di sebalik semua tu..kan..kan..

Nak share perkembangan anak khs utk tatapan cik ina...

TELATAH KAKAK:
kakak loni dah pandai cakap..sebut apa pun bahasa apapun dia leh ikut...pandai nyanyi..(nenek-nenek sikokok tiga memang feberet dia..walau dah di betulkan dia tetap sebut gitu) burung kakak tua...bapaku pulang dari kotak..selawat solatullah salamullah, satu-satu saya sayang Allah..banyaklah... kalau dengar muzik rancak, berjoget2 lah dia..kalau dengar azan kat TV duk senyap..tp kalau azan sebelah rumah cepat2 cari orang..takut coz bunyi kuat...nakal sikit, kalau dia main benda yang orang tak bagi, dia akan duk senyap2 belakang kerusi..suka minum air teh, klau makan ngn biskut dia akan kata jilaaat, celuuup dan makan!..dia juga bekeng,..kalau ngusik dia dia akan marah kita..."Apo nie!!) kalau cari orang atau benda tak jumpa dia akan kata "mama tinggal syirah" "susu tinggal syirah".. dia ngan adik pulak... baik tapi ganas... kalau adik nangis kita berkejar2 ngan dia nak bgi susu kat adik..kalau tak, dia tonyoh susu dalam mulut adik.. kalau adik nangis dia akan kata " adiiik....tido la,,,"suka sangat letak muka dia kat tangan adik..nk adik sentuh muka n hidung dia...pastu dia akan kata "ni tangan adik, ni pun tangan adik jugak, ni kaki adik" lepas tu kalau dibiarkan dia akan tarik atau cekik tangan@kaki adik...masa tu kena la marah..kalau saya marah dia, dia akan panggil "mama..mama.."sampai saya respon jawab ye...pastu dia gelak2 la..kita pun jd nak tergelak jugak...

 

 TELATAH ADIK
Adik dah pandai senyum n gelak tak bunyi suara..juga pandai membebel kalau kita lambat ambil atau bagi susu..adik ni, murah senyuman, tak perlu di agah pun kita anggap kening je dia dah sengeh2...and setakat ni mudah dijaga n mudah tido...siap2 mandi tido..harap sampai ke besar lah...bilalah cik ina dia nak datang tengok dia...





Ok...sekian dulu..ada masa saya post lagi...SELAMAT HARI RAYA E'DUL FITRI..MAAF ZAHIR DAN BATIN... SEMOGA 10 TERAKHIR RAMADHAN NI DIMANFAAT SEBAIK MUNGKIN INSYA ALLAH...


Wednesday, May 9, 2012

TERIMA KASIH CIK NOR...

Hari ni hari rabu..esok Khamis...lusa Jumaat...Aku akan balik kg pd pagi Jumaat..maka, kalau dalam tempoh cuti dapat khidmat bibik, maka berakhir jugaklah cik nor jaga Insyirah...Tapi Cik Nor dah janji kalau tak dpt jugak, cik nor sanggup jaga lagi... Lega rasa.. nak je ambik terus cik nor jaga Insyirah n adik nya, tp takut cik nor nk cari pengalaman keje lain...

Cammana la situasi perpisahan nati...mesti cik nor sedih, Insyirah sedih..Insyirah akan kehilangan "mak" tersayang dia..cik Nor kehilangan anaknya yang manja... Pada hakikatnya, Insyirah lagi manja ngan cik Nor.. yelah dari  sehari ke sehari banyak masanya ngan cik nor... dari tak pandai apa2 (selain nangis) sampailah pandai cakap n berjalan..semua tu depan mata cik nor...galakan cik Nor.. Insyirah demam pun, cik nor yang lebih peka..sakit macammana pun, kalau cik nor pujuk, syirah lagi mudah diam... kalau tengah2 malam mengigau sampai nangis2 pun bilik cik nor jugak dia pandang .. "mak" jugak yang dia panggil..nak tido pun, ngan cik nor lagi mudah dia tertido.. bangun pagi, bilik cik nor jugak yang dia tuju..sambil panggil "mak"...bila keluar bilik sikat mak jugak yang dia ambik...

Keserasian Insyirah ngan cik nor jelas terbukti sejak mula ambik cik nor lagi...kenapa?? elok2 duduk tunggu cik nor berkemas, Insyirah yang pada masa tu usia 3 bulan lebih terbuang air besar atas rumah c.nor(dalam pampers la)..org tua2 kata, tu tanda serasi.... alhamdulillah...

Sekarang umur insyirah dalam setahun 3 bulan,bermakna, setahun cik nor jaga n asuh Insyirah.. sepanjang tu Insyirah dilimpahi ngan kasih sayang...tu yang kalau cik nor ada, bukan mudah Insyirah nak duduk ngan orang lain...

perpisahan ini seperti dan sememangnya perpisahan antara ibu n anak...tak terbayang kalau Insyirah demam mgkin boleh dikatakan demam rindu... SEDIHNYA>>>

Tuesday, May 8, 2012

ALHAMDULILLAH WA SYUKURILLAH...

Petang kemarin, Allah duga aku dengan cubaan yang amat hebat... Cik Nor n Insyirah HILANG.....
Gini ceritanya.....

Lepas sampai rumah dalam jam 5.30 petang kemarin, aku mandi n berehat2 depan TV sambil tengok cerita anugerah ..Cik Nor tengah suap nasi kat Insyirah kat luar rumah... lebih kurang jam 6.15 aku pun memulakan tugas harian...MASAK untuk makan malam...n dengar Cik Nor ajak Insyirah g jalan2.. dah menjadi kebiasaan deme berdua tu, petang2 jalan2 round depan rumah... n biasanya..paling lewat pun, dalam 6.45 petng dah ada kat dalam rumah..

Punyalah asyik memasak, walaupun masak cincai-cincai..tp ambik masa yg lama kerana terbatas dengan keadaan semasa...siap2 masak, keluar dari dapur, tengok jam dah 7.00malam... terus ke pintu, utk tengok cik nor n anak..tp TIADA!!! Hisk, takkan tak balik lagi... Intai2 kat depan jalan, tepi rumah tapi masih TAK ADA!!... Try telefon...alola...tepon cik nor ada dalam bilik dia...

Tengok jam dah 7.10...mana nie..... hati dah mula bimbang..fikiran mula terfikir macam2 yang negatif..antaranya:
   * Kena culik...n ada orng tefon mita wang tebusan...
   * Cik Nor pengsan tengah jalan...
   * Kena sorok kat bunian...
   * Mujur Cik Nor orang kita, kalau bibik, mesti tambah satu lagi, Insyirah kena bawak lari...

Mata dah berair, mulut duk sebut.."cik nor balik la..Insyirah..balik la" hati duk berdoa "Ya Allah, jgn la ada apa yang tak baik berlaku..Ya Allah, jauhilah aku dari dugaan sebegini...Duhai anak dalam perut, jgn lah keluar lagi..mama nak cari kakak dulu..."

Tak tau nak telefon sape...baru teringat kat kak Ja (Kak Ipar yang duk kat desa murni lebih kurang 20 min dari rumah). terus tefon kak ja bgtau Cik Nor n Insyirah tak balik lagi...masa tu tengah azan maghrib..mita tolong sedara a.dan yang duk dekat umah carikan..masa tu dah mula nangis dah...

sebab dah masuk maghrib, kena solat dulu sebelum buat apa2 lagi...nak mita doa...masa tu mula terbayang wajah2 Insyirah, rasa nyesal kerana ada marah2 dia...teringat baju yang dia pakai masa tu, macam2 lagi..siap ambik wuduk, pakai telekong smbhyang, rasa nk g tengok balik kat luar rumah.. buku2 pintu... CHAAKKK!!! cik nor n Insyirah ada kt depan rumah... masa tu, Allah je yang tau betapa bersyukurnya aku...Cik Nor mita maaf..rupanya, ada makcik yg kt depan umah ajak dia g umah..c.nor dah bgtau dah lewat nti mama Insyirah susah hati..tp makcik tu pujuk2 jugak..dia geram kt Insyirah..so c.nor g lah sekejap..tp makcik tu hidang air n kueh la pulak...so makn2..masa nak balik, azan maghrib..so, cik nor tunggu azan habis dulu baru balik...

YA RABBI...syukur alhamdulillah....


Moral of the story, bawaklah handset ke mana2 anda berada...n pastikan ada bateri walaupun credit tak dok...

Sunday, March 25, 2012

Hepi birthday to me...

Tengok ke tajuk, musti terbayang ada kek, ada hadiah sebelah kek, org ramai duk keliling utk nyanyi lagu "hepi birtday to uuuu..." atau utk lebih elok lagi nasyid lagu " Allah selamatkan zatul..." tp semua tu hanya sekadar bayangan gurauan saja...tak de pun... hari 24 MAC 2012 sama seperti hari2 Sabtu yang bercuti ujung minggu sj.. yg bertambahnya penat..coz...
1... mengejar kakak insyirah yang dah pandai mencari dapur..
2...2 bulan utk berjuang nyawa.. takutnye...
3...letih buat keje2 rumah yang tak sepatutnya rasa letih..
4...boring tak ada kawan seperti puan astalavista...
5...sedih, suami tak de di sisi saat2 gini..
6...sedih tak dpt balik kg...
7...nnnn sebagainya..malas nak layan perasaan negatif gini...

Sunday, February 19, 2012

HEPI BIRTHDAY SAYANG...




19 fEBRUARY 2012...Genap usia Insyirah setahun...rasa banyak suka duka yang kita tempuhi bersama2 termasuk kesulitan sewaktu walid tak ada..apapun, sekali fikir, sekejap je..ingat lagi masa awal2 lahirkan kakak, selalu berharap,cepatlah besar..sebab, masa baby ni memang tak tenang hati..takut demam la, takut sakit la... bila dah besar ni, rasa sedikit lega..alhamdulillah.

Doa mama, semoga kakak sentiasa sihat, panjang umur, dimurahkan rezeki,happy selalu, jd anak yg solehah...

Walaupun walid duk jauh, kakak tak menyusahkan mama.. sabar ye..nti ada rezeki, walid akan bersama ngan kita...



Wednesday, February 15, 2012

Kenangan...

Tengah belek2 buku di rak..ternampak buku yg memang mengimbau kenangan...
v
v
v
v
v
v





Kenapa mengimbau kenangan????

BECOZ....
v
v
v
v
v
v
v




Ada kata-kata akhir kenangan dr sahabat2 di PUO....

Sekali fikir, menyesalnya tinggal PUO...tapi dua kali fikir bila ingat kat....
v
v
v
v
mek kecik ni...terus hilang rasa menyesal...ada hikmah disebaliknya....

Wednesday, January 11, 2012

AKU RINDU...

rindu pada semua yang aku kehilangan......

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin