Wednesday, October 28, 2009

SEMOGA KALIAN BERJAYA..

Sekejap je masa berlalu..
memang masa terlampau mengejar kita sehinggakan kita seringkali ketinggalan..
pejam celik pejam celik...
minggu ni dah dikira minggu terakhir sesi kuliah bagi pelajar sem.1..
minggu depan dah minggu ulangkaji.

Di saat ini aku sering memikirkan

* ok kah p&p aku?
* pelajar fahamkah apa yang diajar(lahiriah n batiniah)
* puashatikah mereka dengan cara pengajaran aku..(aku rasa dah ajar sebaik mungkin..)
* bolehkah diorang ingat apa yang aku ajar untuk seumur hidup..(tutup aurat,pakai sarung kaki, pakai skaft,jgn bersentuhan ngn lelaki bukan mahram dll)
* ingatkah diorang ceramah free yang sentiasa didengar dalam kelas..
* marah kah diorg bila aku tegur...





Harapan aku:

  • semoga kalian ingat apa yang ustazah ajar..
  • semoga kalian berbahagia dunia akhirat..
  • semoga kalian amalkan apa yang dah ustazah ajarkan..
  • semoga kalian tidak lupa ilmu yang diajar
  • semoga kalian tidak berubah ke arah yang tidak baik bahkan dapat jadik lebih baik lagi..
  • semoga kalian ingat nasihat ustazah selalu..
  • semoga kalian sentiasa doakan kat ustazah jugak..


Seringkali juga aku terfikir;

  • beginikah perasaan guru2ku dulu bila masa dah nak abis belajar..
  • beginikah harapan guru pada diri aku..(insyaAllah aku harap aku masih ingat nasihat guru)
  • beginikah impian guru apabila anak didiknya dah menjengah ke dunia baru..
  • sukakah guru bila anak didiknya dah berjaya..


Tapi sering aku kesal bila;

  • anak didik ku terpesong dari apa yg aku ajar..bukan tak faham, tapi tak mau faham..
  • anak didik ku yang pada mulanya budak baik, last semester jadik budak nakal..
  • anak didik ku yang buat-buat lupa apa yang aku ajar..


Ingatlah kalian;

  • sekali kalian dah jadi anak didik ustazah, bermakna sampai bila2 pun tetap dikira anak didik ustazah..
  • sekali ustazah dapat laporan kalian bermasalah, ustazah akan kesal dengan kalian..
  • sekali ustazah jumpa kalian tak menutup aurat, masa tu lah kalian akan dapat ceramah perdana secara live...

budak-budak selalu kata "ustazah keciklah, macam student.." nak buat camner..dahnyer tumbesaran dah terbantut...tapi OK Wat! slim gitu...

Sunday, October 25, 2009

Chicken Chop Jadian..

Tiba2 petang Sabtu tu, terasa nak makan coleslaw..teringat dlm fridge ada kobis, carrot.. so buka internet cari resepi paling mudah nak buat coleslaw.. tiba2 ternampak resepi buat Chicken Chop.. tengok bahan2 dia semuanya ada dalam koleksi peti ais...teng---teng--teng--- nak cuba buatlah...(betul ke aku ni...)

Malam tu buat dulu coleslaw+kentang putar+Perap ayam...
Esoknyer.barulah mula goreng n buat sos dia..


Akhirnya terhasillah makanan yang aku beri nama "Chicken Chop Jadian" taklah sesedap yang kat kedai, tapi OKlah..penuh ngan kasih sayang,kesungguhan, ketekunan, n yang penting leh makan tanpa Was-Was..

Rasa macam main masak2 je.. memang bersungguh2 n penuh ketekunan aku buat ni...

enak dimakan bersama coleslaw,kentang putar..

Walaupun ala-ala western sarapan pagi hari ni, tetap tak dilupakan makanan tradisional.. ikan kering tu lebihan semalam..nasi tak ditinggalkan sebab dah jadi makan ruji harian...tapi aku lupa buat sup..sebab tak plan pun nak makan nasi..tiba2 rasa macam tak kenyang kalau tak makan nasi...


ZatuL: Hujan emas dinegeri Orang Hujan Batu di negeri sendiri..lebih baik...



Tautan Hati

Sungguh unik hubungan ini.. kenalan di jalanan selama 3 tahun termeterai apabila dapat berkunjung ke rumah Pak Cik Rodi setelah 3 tahun Pakcik mempelawa ke rumahnya.. antara yang dihighligh kan "Laksa"(macam tau-tau je..) PakCik selalu bilang, makcik terer buat laksa.. bulat mata kitorg mendengarnya..

Ukhuwah yang terbina secara tak langsung ini, kami kukuhkan lagi dengan mengenal ahli keluarga pakcik espc. isteri pakcik.. sebelum ni, asyik berkirim salam je..

Tepat jam 7.30 malam..(Sabtu-24okt09) akhirnya kami berpeluang menziarahi keluarga Pak Cik..terging2 di telinga ayat2 yg selalu Pak Cik cakap bila jumpa kami OTW ke PUO.." Sayang bebenor anak pakcik ni..macam anak betul lah.." n aku pun pernah jawab"saya pun sayang pakcik jugak.."

Perjalanan lebih kurang 15 minit menghala ke Pekan Tanjung Rambutan akhirnya kami selamat sampai ke rumah PakCik.. apa yang dijamu.... Makcik masak Laksa!

Memang pulunlah kitorg makan..kenapa? sebab pakcik yang menggalakkan..memetik kata2 pakcik "makan ler..jangan malu-malu.."Sempatlah kami menokok tambah hidangan tu..MEMANG SEDAP....

Hampir sejam kami kat situ..berta'ruf,berkenalan,bergurau senda..dll... menyedari keminatan kami kepada LAKSA..makcik siap tapau lagi utk santapan esok hari... (alamak! habisla plan aku nak buat Chicken Chop)

ZatUL : Ukhuwah terbina takkan putus bila ianya disulami keikhlasan..

Saturday, October 24, 2009

Lain Yang di plan, Lain yang di beli..

Gara-gara nak p GIANT sebab nak beli Flip-Flap kat 'ah' tapi aku telah tersasar beli sesuatu yang berganda dari Flip-Flap..Flip-Flapnyer tak ada, yang adanyer benda-benda ini....:


Frame gambar yg entahkenapa aku leh berkenan..

Tikar yg dah lama aku nak beli..(tunggu someone balik baru aku nak buka)

Lepas bayar semua tu, kitorg terus keluar giant tanpa singgah mana-mana kedai lagi sebab takut ada lagi yg tergoda..

Sasaran kedua.... JJ...

Kat sini memang niat nak beli buku..berkebetulan kak rus nak beli buku latihan utk student kecil dia..asal plan, aku nak cari buku Hidup Bukan rahsia..tapi tak ada dah...Last2 aku jumpa buku yang rasa2 best kot..

Buku latihan tu utk aisyah la..aku punya yang kecil tu..



ReLaXmiNda: Melihat kawan2 yang p interview Master baru2 ni, kini ku sedar peri pentingnya B.A n B.I...

Wednesday, October 21, 2009

I Did It!!!


Daripada plan nak cuba buat cupcake tiba2 berubah menjadi kek..kerna apa?? kerna tiba-tiba penyakit M datang..

Berkebetulan pulak, sorang kawan yang long-long time tak dengar namanya, datang.. kedatangannya memang di alu-alukan... sape dia??? Dialah Miss Astalavista yang menjadi insan misteri di alam maya ini..(huhuk)

Atas cadangan dialah ku ubah plan malam tu.. kalau sebut kek, aku teringat kat kawan nun di kedah sana yang sedang dalam ketidaksihatan..(kesian..ejay, tak dapat den nak p melawat, den doa dari ipoh jelah)..atas semangat membuat kek coklat dialah aku jadi terasa ingin mencuba, mentry n men'test'..

Akhirnya, tepat jam 12 malam terhasillah kek yang ejay bagi nama "American Choc. Cake" tapi disebabkan boikot Amerika, ku bagi nama "Rokam Choc. Cake" sempena ambik nama alamat umah...heheh...




Ps: Acara merenjis n menabur tu dirasmikan oleh Miss Astalavista..

Tuesday, October 20, 2009

Siapa Yang Berkenan...

Atenye adik teman nak jadik businessman.. mase konvo UIA minggu lepaih, die bukak gerai.. jadik dia nak cuba meluaskan lagi import eksport die kat alam maya pulak..

Kome ingat dok, gelas anniversary teman yang teman tempek kat entri yg dolu2 tu??? kalo kome ada yg nak buat jugak, kome leh LAYARI BLOG Pek Me tu(http://kerabumasam.blogspot.com ) , ada lagi lagi benda2 lain yang kome leh tengok..

Kalo adik teman tipu kome, teman sanggup sekeh kepalo dio..JAMIN 101%..

Dikesempatan ini, teman nak mitak memaaf banyok2 kiranya bahasa teman ni tak tau bahasa apekebendanya..

Apabila Kerja Bertimbun..

Di kala duk meng'create' gambar-gambar ni,
Aku sedar dan aku tau...
Aku tau banyak lagi keje tak disiapkan..
Aku tau FRP pun tak semak betui2 lagi..
Aku tau Fail2 tak settle lagi..
Tapi...
Aku tak tau nak buat yang mana satu..
Kerna apa???
kerna...
Aku tau aku bukan calon yang akan diaudit..(jgn tukar plan sudah)
Aku tau itu just fail peribadi aku...
Aku tau semua tu keje aku sendiri..(tak libatkan org lain..)
Now, keje dah ada..so..salam permisi...

Sunday, October 18, 2009

HUJUNG MINGGU YANG SYAHDU..

kenapa syahdu??? sebab kje yang sepatut disiapkan tak siap..kenapa??? sebab terlebih vitamin M... tapi malam ni, mesti siap jugak soalan moral utk kuiz 2..InsyaAllah...

Wednesday, October 14, 2009

Memandai je...



Alkisah di tengah malam....


Tiba-tiba timbul keinginan nak buat brownies ejay..nak tunggu ejay hantar alamatnya berubanla agaknyer..(jgn marah ek)..
Semua bahan memang dah lama disediakan, cuma menanti masa yang sesuai je.. so, malam tu lah yang sesuainyer.. sebenarnya berkebetulan nak bagi something sebagai menghargai jasa-jasa baik kawan2 yang tolong menyenangkan urusan semasa pertandingan pidato minggu lepas.. nak bagi duit, depa tak mau..(aku pun tak dok duit)..
adun mengadun,tambah-menambah..siaplah adunan utk dibakar...
Tepat-tepat jam 12 malam aku masuk dalam oven...
After that, bila dah 45 minit(sepertimana yg disyorkan oleh chef ejay) ...
Tiinggggg!!!!!
Aku pun ambik garfu n cucuk..paruparupanya...yang tengah enggak masak lagi dong...buktinya??? anda pun tau...
aku tambah lagi 10 minit...
masa tu ia dah jadi camni.....
nak hampir sama tinggi dengan gunung everest ke...
Tiiingggggg!!!!
kucucuk lagi...alhamdulillah tak melekat..tapi aku cnpius, n buat tertnya2...macam kek je... tapi sebab Innamal A'mal Bin Niat, maka ku tetap namakannya Midnight Brownies.. kalau ada pertikai kenapa rupa atau rasa dia pelik???aku akan jawab sebab buat tengah malam buta..
Yang sedihnya, aku tak sempat nak merasa bcoz, pagi tu terlewat bangun n i'm fasting..insya Allah.. ku jemput sorang sahabat ni utk jadi penilai, pengomen, utk brownies ni.. dia kata...Sedap.. Ok...(syukur..tapi ada jugak kerisauan kalau pengetest ni tipu sunat...hu..hu..)
Pagi ni, pagi2 lagi buka blog si atiey ni, tengok rupe brownies dia yg zaman dulu kala.. laaa..dia punya lagi pekat..rupanya aku yang memandai..orang suh letak 4 biji telur, aku tibai sampai 5 bijik..tu yg agknya jd cair..huhuk....
Impian Zatul: So, tak sabar2 nak tunggu pak bilal azan maghrib..jagn lupa ye pak bilal, azan maghrib malam ni..

Sunday, October 11, 2009

MEMANG HEBAT...

Satu misi yg boleh dikira besar jugak la dan menjadi sejarah dalam hidup aku utk 2009..selaku JK Pertandingan Jemputan..kronologi utk dapat kelulusan ke UNITEN, bawak penyokng suatu yg memng mencabar..mujur ada kak ainon yg sudi teman bwak p jumpa Tuan Pengarah..jd bila Pengarah kata OK..segalanya pun settle..Fuh!!!

Jumaat, 9 Oktober 2009(2petang).. aku (Pegawai pengiring), Cik PFA (pengiring aku mergkap jurulatih), amin, n malik(peserta) bertolak ke Hotel Residence, UNITEN, bangi, utk menghadiri Pertandingan Pidato Peringkat Kebangsaan Piala Menteri Kementerian Tinggi..


diplus n ditolak dengan sesat jalan,silap masuk simpang, kitorg sampai jam 6.45 petang.. lepas check in,solat, makan n taklimat, latihan terakhir..barulah kitorg dapat beristirehat..masa tu dah jam 12 malam..

Keesokannya..bermulalah pertandingan pidato..amin dapat giliran ke 9 dan malik ke 16..rupanya, hanya 2 je Politeknik yg hantar wakil..PUO n PSP.. yang lain semua dari U...wakil PSP ialah Rosmawati Razak..so gembirala bila jumpa kawan lama..

Penyokong PUO sampai jam 11 pagi..diiringi oleh Yati n her asben...

Persaingan dari Universiti memang hebat.. tapi sekurg2nya, kami dari PUO memberi persaingan jugakla.. Hakim2 terpaksa menyusahkan diri jugakla nak bg markah kat peserta PUO...

Petang kul 4, memandangkan lagi lama lagi hebat wakil2 dari u lain, kitorg dapat merasakan mgkin tak ada peluang ke Final sebab hya 7 peserta sahaja yg akan dipilih.. jadi memikirkan perjalan yang masih jauh lagi, kami pensyarah2 pengiring memutuskan utk pulang dulu sebelum berakhir pertndingan tu..

Kul 6.30, ros sms bagitau 7 peserta yang layak..memng dah dalam jangkaan..UPM, UM, UNITAR, UPNM,UKM (tak ingat daa...yg pasti semua u...)

walaupun kalah, tapi sekurg2nya menyahut cabaran.. boleh dicuba lagi..


2 wakil PUO...


Pensyarah pengiring n pengiring pensyarah..


pengiring penyokong yg sentiasa sabar...


depan hotel..

Dikesempatan ni, aku nak ucapkan bermilllion2 tQ kepada Cik PFA, yati n suaminya..sebab sudi bekerjasama utk menjayakan misi ini..tanpa korg mgkin i p sana Sorang2...

Thursday, October 8, 2009

Satu Hari di Bulan Syawal

terasa kesibukan yang melanda aku seminggu ni..sampai tak sempat nak kemas kini blog.. biasala..wanita berkerjaya katakan...
Apa yg nak dikongsi kat sini, tentang ada majlis sambutan raya di Ipoh minggu lepas.. hari Jumaat kat PUO dan Ahad kat sebuah taman..(tak tau nama)...

RAYA AT PUO....

sebelum diserbu...


geng utajah PUO...



RAYA AT TAMAN...




menantu siapa la ni...rajin sungguh...






biasala...kalu muka ni ada akan ada muka tu...


my peberet....

Saturday, October 3, 2009

TANGKAP BUKU..

Dah jadi habit,kalau ke JJ tempat yg musti diziarahi (w'pun fulusnya takder) ialah MPH.. kalau p situ, duit tak de pun leh jadi ada..he..he..


Teringat abah pesan mita belikan jugak utk dia buku HIDUP BUKAN RAHSIA yang aku dah beli baru2 ni.. so, Alhamdulillah,mujur buku tu ada..sebab baru2 ni, Cik PFA kata dah habis.. yang dah habis ialah yang tajuk "Me and We" versi Bahasa Melayu..yang ada Bahasa Inggeris.. Tapi beli jugaklah.. buku ni mudah nak faham walau dlm bahasa apapun..janji leh kenal tulisannya n maknanya...


Teringat jugak Cik PFA pun nak jugak buku NOTA HATI SEORANG LELAKI.. agaknya dia jeles kot aku beli kat asben hari tu..(lgpun tinggal 1 nie je..memg rezeki awakla Cik PFA..) so, tolong belila kat dia..tak der masalah kalau kaum Hawa baca buku ni, sebab memg baguih utk dibaca...


ZaTuL : pesanan khas utk Ainul, cepat2 la cari buku tu, leh bagi kat suami..tak nak bagi, jual kat si dia...heheh..

CHOCOLATE & BANANA BROWNIES..


Akhirnya tertunai jgk impian nak cuba buat brownies.. tak sangka, asalnya nak buat pulut panggang..tiba2 bertukar kepada makanan lain..
Alkisahnya terjadi bila tertengok datam peti ais ada pisang entahapakenama.. pemberian K. Fidah(Ketua Unit Agama)..takut nati kalau lagi lama, lagi buruk buah tu..so pikir2, terlintas nak buat Brownies...


Tapi, sori kepada kawan2 yg teringin nak makan brownies buatan aku...sebab, brownies tu tak boleh nak dipost coz, posmen cuti hari ni.. yg bolehnya, post gambar jelah kt entry ni...hu..hu..

Tapi jugak, aku tak tau menjadi ke tak..kalau ejay ada leh mita jd pengomen bertauliah..tapi kalau tengok dari rupa,adala hampir sama dengan brownies yg dalam buku resepi..
Brownies ni jgk menjadi rezeki kpd Puan Yati sebab elok2 dia datang umah, aku baru je keluarkan dari oven..tengah panas2 lagi aku potong2 bagi kat dia...
Kepada Cik PFA, kalau nak merasa, kena balik Ipoh sesegera mungkin sebab, Brownies tidak menunggu anda..(teringat stesen Putra)
ZaTuL: ada lagi sesikat pisang hak milik Cik PFA...dia nak buat apa agaknya...

WALAUPUN SI DIA TAK ADA..

3 Okt 2009: Hari ni, genaplah setahun aku memegang jawatan PUAN.. so, disebabkan hari yang istimewa berbanding hari2 lain, jd, kerajinan pun lain dari hari yg lain jugaklah..

Dari minggu lepas lagi dah plan nak masak nasi dagang, ketupat sotong,n buat pulut lepa(pulut panggang)..jadi impian minggu lepas tertunailah pada minggu ni..

Pagi2 lagi bertungkus lumus sorang diri kat dapur sebab bibik balik kampung..

Pada mulanya dah fed-up sebab santan yang dibeli petang semalam basi (sebab lupa masuk dalam peti), tapi mujur ada santan kotak..mula2 buat ketupat sotong dulu(sebab yg ni paling sedap utk dimakan)..santan perlu dibahagi dengan teliti..kang ada nasi yang tak masak..

ketupat sotong yg dah berjaya dibuat dengan jayanya..(puas hati la..)

Tapi santan utk buat gulai ayam tak delah.. selepas nasi dagang tu masak, get ready nak ke kedai.. tiba2 baru teringat janji ngn kak rus kul 11 nak p tengok langsir..(ada plan nak buat langsir baru), masa tu jugak kak rus telefon kata pintu pagar umah aku tak buka..dia tak leh masuk.. disebabkan kesian tengok dia dah melawa, so aku bwk jugaklah kak rus p jalan2 kat JJ.. (tak jadi ke tmpt langsir)..



Balik kul 2 tu, aku sambung lagi keje memasak kat dapur..buat gulai ayam n acar...

Siap jugak akhirnya...



pastu..makan-santap-pulun.. sedap jugak lah..(not bad...)..boleh lawan mummy(nenek saudara kt Kubang Kerian).. kalau kt kg, time raya pakat berebut nak makan nasi dagang mummy,pasni, aku leh buat sendiri la..(perasankan aku???)


Zatul: pasni nak buat Nasi Kerabu la pulak...

Friday, October 2, 2009

SAMBUTAN HARI RAYA DI PUO

Petang khamis, mana2 yang berkenaan menerima memo lantikan sebagai AJK makanan utk Sambutan Hari Raya yg diadakan hari Jumaat.. hu..hu..dengan kata lain kena pegi awal skit ke dewan la..

Hari yang ditunggu tiba, mana2 yang merasakan dia terlibat tu, memang awal datang.. tapi sayang tak ada keje leh dibuat sebab dah ada yg menyediakan.. kata KJ, just pantau-memantau je.. kalau berlaku JAMM kena fikir nak buat camner??

banyak sangat makanan yg disediakan..sampai tak larat nak makan.. just pilih yang paling disukai n yg nampak sedap..

so, seperti kebiasaan, upacara bergambar memang tak dilupakan..dipaparkan gambar2 yang berjaya disnap dengan jayanya sebagai tanda kenangan..



MEMANG TERER..

Dah lama tak makan nasik penuh sepinggan.. biasanya separuh pinggan je aku makan setiap kali tiba waktu makan.. (sebab perut kecik...)

Kenapa leh sampai sepinggan?? ada sebabnya... sebab musabbab yg utama ialah selera makan masa tu meningkat kenapa?? kerna ada satu benda yg memang sedap.. di buat oleh someone yang memang terer bebangat... Ni, kalau dia terbaca atau memang membaca entry ni, memang sengeh memanjang la.. apa dia???



teteeenaaaannng......................

sebab ada benda ni la..

Memang tererla Cik PFA buat sambal belacan.. dah belajar buat tapi tak sesedap dia buat.. kenapa ek..agaknya dia bagi ilmu tak abis kot.. kalau hari-hari dia buat sambal belacan kat umah, agaknya jadik gedempol la aku..duk mengandung lemak la lepas ni...

sapo2 yang nak mencuba leh call diala..

Thursday, October 1, 2009

CIKGU oH GURU!

Guru bukan ibarat lilin, beri kebaikan pada orang lain tetapi diri sendiri merana. TETAPI guru ibarat matahari, beri kebaikan pada orang lain, diri sendiri makin ceria..

Masa shopping ngn asben lepas raya baru-baru ni, terjumpa satu buku yg aku kira best sgt utk dibaca.. tajuk dia "UNTUK CIKGU TERBAIK DI ATAS MUKA BUMI TUHAN..".isi kandungan dia melucukan n mencuitkan hati.. membuatkan aku teringat kat cikgu-cikgu zaman-zaman belajar dulu sejk dari tadika, sek.rendah, menengah, tempat tuisyen juga kat pensyarah-pensyarah UM..so ada plan ngan cik pFA nak hadiahkan buku ni kat depa2..

Sebenarnya buku ni dah lama terbit, APRIL baru2 ni lagi..sempena Teacher's Day..tapi kenapa PTS tak bagitau aku ekk...



ReLaXMinDa: aku pun cikgu jugak..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin