Wednesday, May 9, 2012

TERIMA KASIH CIK NOR...

Hari ni hari rabu..esok Khamis...lusa Jumaat...Aku akan balik kg pd pagi Jumaat..maka, kalau dalam tempoh cuti dapat khidmat bibik, maka berakhir jugaklah cik nor jaga Insyirah...Tapi Cik Nor dah janji kalau tak dpt jugak, cik nor sanggup jaga lagi... Lega rasa.. nak je ambik terus cik nor jaga Insyirah n adik nya, tp takut cik nor nk cari pengalaman keje lain...

Cammana la situasi perpisahan nati...mesti cik nor sedih, Insyirah sedih..Insyirah akan kehilangan "mak" tersayang dia..cik Nor kehilangan anaknya yang manja... Pada hakikatnya, Insyirah lagi manja ngan cik Nor.. yelah dari  sehari ke sehari banyak masanya ngan cik nor... dari tak pandai apa2 (selain nangis) sampailah pandai cakap n berjalan..semua tu depan mata cik nor...galakan cik Nor.. Insyirah demam pun, cik nor yang lebih peka..sakit macammana pun, kalau cik nor pujuk, syirah lagi mudah diam... kalau tengah2 malam mengigau sampai nangis2 pun bilik cik nor jugak dia pandang .. "mak" jugak yang dia panggil..nak tido pun, ngan cik nor lagi mudah dia tertido.. bangun pagi, bilik cik nor jugak yang dia tuju..sambil panggil "mak"...bila keluar bilik sikat mak jugak yang dia ambik...

Keserasian Insyirah ngan cik nor jelas terbukti sejak mula ambik cik nor lagi...kenapa?? elok2 duduk tunggu cik nor berkemas, Insyirah yang pada masa tu usia 3 bulan lebih terbuang air besar atas rumah c.nor(dalam pampers la)..org tua2 kata, tu tanda serasi.... alhamdulillah...

Sekarang umur insyirah dalam setahun 3 bulan,bermakna, setahun cik nor jaga n asuh Insyirah.. sepanjang tu Insyirah dilimpahi ngan kasih sayang...tu yang kalau cik nor ada, bukan mudah Insyirah nak duduk ngan orang lain...

perpisahan ini seperti dan sememangnya perpisahan antara ibu n anak...tak terbayang kalau Insyirah demam mgkin boleh dikatakan demam rindu... SEDIHNYA>>>

Tuesday, May 8, 2012

ALHAMDULILLAH WA SYUKURILLAH...

Petang kemarin, Allah duga aku dengan cubaan yang amat hebat... Cik Nor n Insyirah HILANG.....
Gini ceritanya.....

Lepas sampai rumah dalam jam 5.30 petang kemarin, aku mandi n berehat2 depan TV sambil tengok cerita anugerah ..Cik Nor tengah suap nasi kat Insyirah kat luar rumah... lebih kurang jam 6.15 aku pun memulakan tugas harian...MASAK untuk makan malam...n dengar Cik Nor ajak Insyirah g jalan2.. dah menjadi kebiasaan deme berdua tu, petang2 jalan2 round depan rumah... n biasanya..paling lewat pun, dalam 6.45 petng dah ada kat dalam rumah..

Punyalah asyik memasak, walaupun masak cincai-cincai..tp ambik masa yg lama kerana terbatas dengan keadaan semasa...siap2 masak, keluar dari dapur, tengok jam dah 7.00malam... terus ke pintu, utk tengok cik nor n anak..tp TIADA!!! Hisk, takkan tak balik lagi... Intai2 kat depan jalan, tepi rumah tapi masih TAK ADA!!... Try telefon...alola...tepon cik nor ada dalam bilik dia...

Tengok jam dah 7.10...mana nie..... hati dah mula bimbang..fikiran mula terfikir macam2 yang negatif..antaranya:
   * Kena culik...n ada orng tefon mita wang tebusan...
   * Cik Nor pengsan tengah jalan...
   * Kena sorok kat bunian...
   * Mujur Cik Nor orang kita, kalau bibik, mesti tambah satu lagi, Insyirah kena bawak lari...

Mata dah berair, mulut duk sebut.."cik nor balik la..Insyirah..balik la" hati duk berdoa "Ya Allah, jgn la ada apa yang tak baik berlaku..Ya Allah, jauhilah aku dari dugaan sebegini...Duhai anak dalam perut, jgn lah keluar lagi..mama nak cari kakak dulu..."

Tak tau nak telefon sape...baru teringat kat kak Ja (Kak Ipar yang duk kat desa murni lebih kurang 20 min dari rumah). terus tefon kak ja bgtau Cik Nor n Insyirah tak balik lagi...masa tu tengah azan maghrib..mita tolong sedara a.dan yang duk dekat umah carikan..masa tu dah mula nangis dah...

sebab dah masuk maghrib, kena solat dulu sebelum buat apa2 lagi...nak mita doa...masa tu mula terbayang wajah2 Insyirah, rasa nyesal kerana ada marah2 dia...teringat baju yang dia pakai masa tu, macam2 lagi..siap ambik wuduk, pakai telekong smbhyang, rasa nk g tengok balik kat luar rumah.. buku2 pintu... CHAAKKK!!! cik nor n Insyirah ada kt depan rumah... masa tu, Allah je yang tau betapa bersyukurnya aku...Cik Nor mita maaf..rupanya, ada makcik yg kt depan umah ajak dia g umah..c.nor dah bgtau dah lewat nti mama Insyirah susah hati..tp makcik tu pujuk2 jugak..dia geram kt Insyirah..so c.nor g lah sekejap..tp makcik tu hidang air n kueh la pulak...so makn2..masa nak balik, azan maghrib..so, cik nor tunggu azan habis dulu baru balik...

YA RABBI...syukur alhamdulillah....


Moral of the story, bawaklah handset ke mana2 anda berada...n pastikan ada bateri walaupun credit tak dok...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin